Bal ve Zencefilin Öksürüğe Faydaları Öksürük, akciğerlerdeki havanın, solunum organlarının zorlanması ve kasılmasıyla, ağızdan gürültüyle çıkan sestir. Vücudumuzda bulunan solunum sistemindeki organların rahatsızlanması ile tıkanan hava yollarında biriken balgam, bir süre sonra solunum yollarının açılması ve rahatlaması için öksürükle dışarı atılır. Bu öksürük, sinir uçlarının nefes yollarında uyarılmasıyla sesli bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle öksürük, vücudumuzun bir nevi koruma mekanizmasıdır. Mikroplardan veya yoğun dumandan kaynaklı olarak dışarıdan alınan temiz hava, nefes yollarına ve akciğerlere mukusun ve diğer sıvıların ulaşmasını engeller ve öksürük ile atılan bu maddeler, vücudumuzun sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Zencefil ve bal ise bu tür öksürük vakalarında insanların kurtarıcısı gibidir. Bal ve Zencefilin Öksürüğe Etkisi Bu karışım, genellikle çoğu evde çocuklar için kullanılan doğal bir tedavi yöntemidir. Kış ayları geldiğinde, özellikle soğukların bastırmasıyla çok sık yaşanan soğuk algınlığı rahatsızlıklarında oluşan öksürüğün giderilmesinde kullanılır. Boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtilerin doğal olarak ortadan kalkmasına yardımcı olan bal ve zencefil, hem yetişkinler hem de çocuklar için tıbbi ilaçlar kullanmadan tedavi olabilme imkânı sunar. Özellikle birçok uzman doktor, öksürük için zencefili doğal tedavi olarak önermektedir. İçerisine bal ilave edilerek hem tatlanması hem de yumuşatma özelliği, antibiyotik ve antioksidan özellikleriyle karışımın daha güçlü olmasını sağlar. Düzenli kullanıldığında öksürük rahatsızlıklarına iyi gelir. Yani bal, içeriğindeki tüm bu özellikleri ile zencefili destekleyen bir üründür. Evde Bal ve Zencefil Karışımı Hazırlama Bu karışımı evde çok kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Özellikle kronik faranjit rahatsızlığı olan kişiler, bu karışım sayesinde yaşadıkları yoğun boğaz sorunlarını hafifletebilmektedir. Zencefili ister toz halinde bal ile karıştırabilir, isterseniz de macun kıvamında kullanabilirsiniz. Bal ve zencefil karışımından elde edilen şurup, kış mevsimi boyunca buzdolabında muhafaza edilerek tüketilebilir. Bal ve Zencefil Karışımı Malzemeleri ve Yapılışı Uzun süreli bir kullanım için malzemeler şunlardır:
Taze zencefiller yıkanıp temizlendikten sonra dilimlenerek kavanoza yerleştirilir. Daha sonra limon dilimlenerek içerisine ilave edilir ve en son üzerine gerekli miktarda kavanozun ölçüsüne göre bal ilave edilir. Bir parmak boşluk bırakarak kavanozun ağzı kapatılarak beklemeye alınır. Karışım bekletildiğinde sulanarak şurup haline gelir. Böylelikle daha sonra yaşanan öksürük sorunlarında, herkes tarafından bir su bardağına iki yemek kaşığı ilave edilerek üzerine kaynamış su eklenir ve içilir. Bu şekilde, bal ve zencefil karışımı, öksürük vakalarının iyileşmesini sağlar. Ekstra Bilgiler Bal ve zencefil karışımı sadece öksürüğe değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirim sorunlarını gidermeye ve genel olarak soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmeye de yardımcı olabilir. Bu karışımın düzenli kullanımı, vücut direncini artırarak hastalıklara karşı koruma sağlar. Sağlıklı kalın! |