8 Aylık Bebekte Öksürük Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

8 Aylık Bebekte Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

8 Aylık Bebekte Öksürük

Bebeklerde öksürük, genellikle çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir, ancak çevresel faktörler de bu durumu tetikleyebilir. Öksürük, boğazdaki ve akciğerlerdeki mikropların ve yabancı maddelerin dışarı atılmasını sağlayan doğal bir reflekstir. Balgam veya akıntı içermeyen kuru öksürük genellikle toz, kirli hava, sigara dumanı veya alerjenlere karşı verilen bir tepkidir.

8 Aylık Bebekte Öksürük Neden Oluşur?

Bebekler, öksürük yoluyla balgam ve boğazdaki yabancı maddeleri dışarı atarlar. Öksüren bir bebeğin annesi, bebeğinin rahatlaması ve balgamını daha kolay çıkarması için bebeği yüzüstü yatırarak sırtına hafifçe vurabilir. Bebeklerde görülen öksürüğün bir nedeni de kuru hava olabilir. Bebeğin bulunduğu odada nem miktarının yetersiz olması boğazın kolayca tahriş olmasına yol açar. Ancak, odanın aşırı nemli olması da bebeğin daha sık hastalanmasına ve öksürmesine neden olabilir. Bu nedenle, odanın nem oranı iyi ayarlanmalıdır.

8 aylık bebeğinizde öksürük geceleri yatış pozisyonuna geçtiğinde daha şiddetli oluyorsa, yastığını yükseltmek ve uyku öncesinde boğazını rahatlatmak için su vermek veya emzirmek faydalı olabilir.

Bebekler, farkında olmadan normal sayılabilecek miktarda mukus yutarlar. Eğer bebekte çok fazla mukus varsa ve bu mukusu çıkaramıyorsa, mukus boğaz gerisinde birikerek öksürüğe neden olur. Ayrıca, solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak üşütme, nezle, zatürre ve virüs kaynaklı öksürükler de görülebilir. Bebeklerde öksürüğün diğer bir nedeni de alerji olabilir; toz veya kedi köpek tüyü gibi alerjenler öksürüğe yol açabilir. Bronşit gibi ciddi rahatsızlıklar da öksürük ve hırıltılı solunuma neden olabilir.

8 Aylık Bebekte Öksürük Tanı ve Tedavisi

Doktor kontrolünde, öksürüğün sesi ile enfeksiyonun veya öksürüğün nedeni belirlenebilir. Örneğin, kuş palazı hastalığındaki öksürük köpek sesini andıran bir öksürük şeklindedir. Soluk borusu, bronş veya hava yollarıyla ilgili rahatsızlıklarda oluşan öksürük, özellikle sabah saatlerinde daha derinden ve rahatsız edici bir şekilde ortaya çıkar. Üşütmelerde ise diğer semptomlar geçtikten sonra bile devam eden kuru veya sulu öksürük oluşabilir.

8 aylık bebeğinizde 48 saatten daha uzun süren ve 38.5 derece üzerinde olan ateş var ise acilen doktora başvurmalısınız. Ateş çok yüksek değil ve uzun süreli bir ateş değilse, solunum yolu enfeksiyonu ile ilgili bir durum olabilir ve endişe etmeyin. Nefes almada güçlük, göğüste zorlanma, hırıltılı öksürük, dudaklarda morarma, yüksek ateş, neşesizlik ve sıvı tüketiminde zorlanma durumları ortaya çıkarsa ve özellikle beslenme sonrası öksürük varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Öksürük Durumunda Yapılması Gerekenler

  • Bebeğin odasının nem oranını kontrol altında tutun.
  • Geceleri bebeğin yastığını yükseltin.
  • Boğazını rahatlatmak için su verin veya emzirin.
  • Çevresel alerjenlerden uzak tutun.
  • Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerini uygulayın.

Bebeğinizin sağlığını korumak için düzenli doktor kontrollerini ihmal etmeyin ve herhangi bir anormal durumda profesyonel yardım alın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni