Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?
24 Haziran 2024

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer

Öksürük, bebek hastalıklarında en yaygın görülen belirtilerden biridir. Anneler ve babalar çoğu zaman bebeklerinin şiddetli öksürük sesinden aşırı derecede endişe duyarlar. Ancak bebeklerde öksürük, genelde ciddi bir sağlık probleminin habercisi değildir. Öksürük, vücudun boğaz ve göğüs kısmındaki hava yollarını temizlemek ve korumak için gösterdiği sağlıklı ve çok önemli bir anatomik tepkidir.

Bebeklerde Farklı Öksürük Sesleri

Öksürük seslerinin farklı olmasının sebebi, genellikle enfeksiyonun yeri öksürüğün sesini belirler. Bebek 3 aydan küçükse, ateşi 38.3 dereceden yüksekse, soluk alması normalden daha hızlı ve zorluysa veya beslenmesi zayıfsa, bebeğiniz 3 aylık ya da daha büyükse ve 48 saatten uzun süren 38.3 derece üzerinde ateşi varsa acilen doktora gidilmelidir. Ateş çok yüksek değilse ve kısa sürüyorsa veya bebek gerçekten hasta gibi görünmüyorsa, normalde solunum enfeksiyonları ile alakalıdır ve endişeye gerek yoktur.

Bebeklerde Reçetesiz Öksürük İlaçları

Reçetesiz ilaç kullanımı önerilmez. Öksürüklerin çoğuna antibiyotiklere cevap vermeyen virüs enfeksiyonları sebep olur. Bu sebeple öksürük tedavisi için antibiyotikler doktor tarafından tavsiye edilmez. Şayet öksürüğün sebebi virüs ise belli bir süre sonra öksürük kendiliğinden kaybolur. Virüs nedeniyle oluşan öksürükler genelde kış aylarında soğukların sık olduğu zamanlarda daha yaygın olarak görülür. Bebeklerde antibiyotik tavsiye edilmez çünkü ciddi ve hayati tehlikeye sebep olabilecek yan etkileri görülebilir. Bunun yanı sıra bu tür ilaçların bebeklerde etkili olduğuna dair çok az bilimsel kanıt vardır. Bu nedenle doktorunuzun bebeğiniz için reçete ettiği ilaçlar hariç hiçbir ilaç verilmemelidir.

Bebeklerde Öksürükle Başa Çıkma Yöntemleri

Birçok öksürük zaman içerisinde kendiliğinden geçer fakat bebeğinizin öksürüğü düzelene kadar aşağıdakiler bebeğinizin daha rahat etmesini sağlayabilir:

  • Hava ve solunum yollarını daha çok nemli tutmak için bebeğinize daha fazla sıvı verin.
  • Klima yardımıyla veya diğer buharlaştırıcı metotlarla odanızın daha nemli olmasını sağlayın.
  • Banyoda sıcak suyu açarak bebeğinizle birlikte bir süre oturun. Bu durum banyonuzun havasının nemlenmesini sağlayacağı için öksürüğün kırılmasına ve azalmasına sebep olacaktır.
  • Beşiğin veya yatağın seviyesini yükseltin ama bebeğinizi bir yastığa veya çok yumuşak bir yatak üzerine yatırmayın. Çünkü bu durum ani bebek ölümü sendromu riskini artırmaktadır.

Bebekleri Öksürükten ve Üşütmeden Korumanın Yolları

Bebeklik döneminde bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için ya da gelişmekte olduğundan ötürü yapacağınız hiçbir şey çocuğunuzu öksürükten ve soğuktan tam olarak koruyamaz. Ancak yapacağınız bazı şeyler bu öksürüklerin ve soğuk algınlığının sıklığını azaltma olasılığı olarak bilinir. Bu önlemlerin bazıları şunlardır:

  • Çocuğunuzu hasta olan kişilerden, aile bireyleri ve bebek bakıcınız da dahil tüm hasta insanlardan uzak tutarak korumak iyi olur.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Ellerin sık sık yıkanması, mikropların yayılmasını önleyecektir.
  • Ortamın yeterince havalandırılması sağlanmalıdır.
  • Çocuğunuzu uygun şekilde giydirerek soğuk havalardan koruyun.

Bu yöntemler bebeklerde öksürüğün yönetilmesine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Öksürük Nasıl Geçer Evde

Öksürük Nasıl Geçer Evde

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gece Kuru Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Gece Kuru Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Öksürüğe İyi Gelen Şeyler?

Öksürüğe İyi Gelen Şeyler?

Kesik Kesik Öksürük Sebepleri

Kesik Kesik Öksürük Sebepleri

Bebeklerde Gece Öksürüğü Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Gece Öksürüğü Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

1 Yaş Altı Bebeklerde Öksürük

1 Yaş Altı Bebeklerde Öksürük

Güncel

Öksürük Tedavisi

Öksürük Tedavisi