Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler
21 Temmuz 2024

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürük, pek çok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Solunum yolu hastalıklarında, akciğer tümörlerinde, alerjik rahatsızlıklarda, solunum yollarına kaçan yabancı maddelerde, solunum yollarının tahriş olması gibi sebeplerle, nefesle alınan havanın kuvvetle dışarıya atılmasıdır. Bunun amacı, solunum yollarını tahrişten ve yabancı maddelerin zararlı etkilerinden korumaktır. Vücudun doğal bir refleksi olan öksürük sırasında, nefes borusunun ağzı kapalıdır. Ses telleri arasından geçen havanın zorlanması ve ortaya çıkan basıncın etkisiyle öksürük meydana gelir. Bazı durumlarda kısa sürede tedavi edilebilen öksürük, bazen de kronik bir durum alabilir. Çeşitli şekillerde görülen öksürük, dışarıdan gelen uyaranlara karşı vücudun geliştirmiş olduğu bir savunma şeklidir. Sağlıklı bir birey, nefes borusundaki yabancı maddeleri atmak için öksürüğe ihtiyaç duyar. Sigara dumanı, egzoz kokuları, deterjan ve parfüm kokuları gibi etkenler öksürüğe sebep olabilir. Öksürük nedenleri arasında sadece akciğerlerden kaynaklanan sebepler yoktur. Sinüslerden, kulak zarı, mide, akciğer zarı ve diyaframdan kaynaklanan öksürükler olabilir. Evlerde bulunan akarlar, polenler, bronşit, soğuk algınlığı gibi sebepler de öksürüğün gelişiminde rol oynar. Nadir de olsa, solunum yolu enfeksiyonu olmadan gelişen ruhsal sorunlardan ve histeriden kaynaklanan öksürükler de vardır. Bu sebeplerle öksürüğün iyi takip edilerek, etkenlerin ortaya çıkarılması gerekir. Halsizlik ve kuru bir öksürük solunum yolu enfeksiyonlarında görülürken, balgamlı ve ateşin eşlik ettiği öksürük zatürre belirtisi olarak kabul edilebilir. Öksürükle oluşan balgamın rengi, hastalığın durumu hakkında ipuçları verecektir. Bu yüzden öksürük iyi takip edilmeli ve mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öksürüğün kronik bir hal alması halinde, öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Öksürüğe neden olan sigara ise sigara kullanımı terk edilmeli, sigara içilen ortamlara girilmemelidir. Oluşma sebebi bronşit, sinüzit gibi solunum yolları enfeksiyonuysa gerekli antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Hastaların bu esnada bol miktarda sıvı alması da tedaviye yardımcı bir unsurdur. Bu, öksürükle ortaya çıkan balgamın vücuttan uzaklaştırılmasına ve hastanın rahatlamasına katkı sağlayacaktır. Tüberküloz, akciğer sorunları nedeniyle ortaya çıkan öksürüğün tedavisi biraz daha uzun sürmektedir. Öksürüğün altında tıbbi bir hastalık yatmıyorsa ve uzun süredir geçmeyen bir öksürük bulunuyorsa, bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Evde uygulanabilecek, sağlığa zararı olmayan doğal tedavi yöntemlerini rahatlıkla uygulayabilir, öksürüğe çare bulabilirsiniz. Öksürük sağlıklı bireylerde hava yollarını temizleyen bir etken olmakta, akciğer hastalıkları gibi rahatsızlığı bulunanlarda korunma mekanizması olarak işlev görmektedir. Ancak üç haftadan daha fazla devam eden inatçı ve kronik hale gelmiş olan, tekrarlayan özellikleri bulunan öksürük, beklentileri karşılamadığında, komplikasyonlara neden olarak, hastaların yaşam kalitelerini bozar. Bu sebeple rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için, öksürüğün süresi bilinmelidir. Üç haftadan daha az devam eden öksürük akut, üç haftadan daha fazla süredir devam edenler ise kronik öksürük olarak değerlendirilmelidir. Öksürüğe neden olan etkenler uzaklaştırılarak ya da tıbbi tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilebilir. Ancak kişilerde öksürük kalıcı bir hale gelmiş olabilir. Bu yüzden hastaların rahatlamasını ve öksürüğün geçmesini sağlamak için doğadan yardım almakta fayda vardır.

Öksürük İçin Faydalı Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Biraz ıhlamur, 1 çay kaşığı hibiskus, yarım çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı şahtere otunu, bir su bardağı suda 3-4 dakika kadar kaynatarak, demlenmesi için kısa bir süre bekletin. Daha sonra bu karışımı süzerek, gün içerisinde tüketin.
  • Gün içinde 2-3 kez meyankökü çiğnemeniz, öksürüğe iyi gelecektir.
  • Alerjik kökenli olmayan öksürüklerde karabiber, zencefil ve kekik tüketmek faydalı olur.
  • Siyah turpun içini oyarak, bir çay kaşığı balı içerisine koyun. Siyah turpun alt tarafına küçük bir delik açın. Turpu bir bardağın ağzına oturtun. Bunu akşamdan yapmanız gerekir. Sabaha kadar bardağa süzülmüş olan karışımı birer kaşık olarak, öksürük şurubu niyetine için. Doğal bir antibiyotik yerine geçecek bir karışım elde etmiş olacaksınız. Siyah turpların kullanımı sadece 2 defa yapılmalıdır. Sonraki uygulamalarda yeni bir turp kullanılmalıdır.
  • Isırgan otu, kuşburnu, şahtere, zencefil ve hibiskus bitki çaylarını gün içinde tüketmek yararlıdır. Bunları ister karışım halinde, isterseniz tek olarak hazırlayabilirsiniz.
  • Ebegümecini buharda pişirip, içerisine limon ve zeytinyağı ilave edin. Öğünlerinizde hazırladığınız bu kürden tüketirseniz, göğse yumuşaklık verecek, balgamın sökülmesine yardımcı olacak ve öksürüğünüzün hafiflemesine katkı sağlayacaktır.
  • Özellikle geceleri olan kuru öksürüğün kesilmesi için, bal ve toz zencefil karışımını bir tatlı kaşığı yatmadan önce yemelisiniz. Bütün bir gece rahat bir uykunun anahtarı olacaktır.
  • Balgamın dışarı atılmasında, en önemli şifalı bitkiler arasında yer alan ıhlamurun çayını içmek faydalı olacaktır. Dilerseniz zencefil, tarçın ve karanfil ile destekleyerek hazırlayacağınız bitki çayını günde 3 fincan olarak tüketebilirsiniz. Hem öksürük kaynaklı boğaz ağrılarınıza hem de öksürüğe ve bronşite iyi gelecektir.
  • Balla birlikte andız otu kökünü karıştırıp tüketirseniz hem balgam çıkarmanıza hem de öksürüğün geçmesine yardımcı olursunuz.
  • Taze olarak ardıç meyvelerini ezip tüketmeniz, öksürük için şifa kaynağıdır.
  • Böğürtlen yapraklarının gölgede kurutulması ile elde edilecek içecek, öksürükte faydalı şifalı bitkiler arasında yer alır.
  • Gelincik çiçeklerini toplayarak, kaynatıp şurup haline getirin. Gün içinde 2-3 defa tüketerek şifa bulabilirsiniz.
  • Kenevir çayı hazırlayarak, tüketmeniz öksürüğe iyi gelen bir karışımdır.
  • Kırmızı yaban mersini yapraklarını kaynatarak elde edilecek şurup, öksürüğe önereceğimiz bitkisel ürünlerden biridir.
  • Yaban eriğini ezerek, şekerle birlikte pişirin. Bunu soğuduktan sonra günde üç defa birer kaşık tüketin. Göreceksiniz kısa sürede öksürüğünüzden eser kalmayacak.
  • Meşe ağacı kabuğundan yapacağınız çay, inatçı ve balgamlı öksürüklerin doğal ilacı olacaktır.
  • Öksürük nöbetleri olan kişilerin, göğsü yumuşatıcı etki yapan salep içmeleri tavsiye edilir.
  • Sarımsağı haşlayıp pişirerek yemeniz halinde öksürüğü kesen etkisini göreceksiniz. Ayrıca göğüs ağrılarına da çare olacaktır.
  • Bir litre kadar suda 40 gram ayva çiçeğini kaynatarak çay elde edin. Bunu yemeklerin arasında birer bardak ılık olarak için. Ayva hem meyve olarak tüketildiğinde hem de çiçeklerinden hazırlanan çayıyla doğal öksürük kesen bitkiler arasında yer alır.
  • Bir litre suda kaynattığınız bir çorba kaşığı buğdayın suyunu süzüp, günde bir bardak içebilirsiniz. Ilık olarak içmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Bir litre suyun içinde kaynatacağınız 50 gram meyan kökü, günde 2-3 kez bir bardak içilmelidir. Bronşları rahatlatan etkisiyle, balgam sökücü ve öksürüğü dindirici bir bitkidir.
  • Orta boy bir soğanı dilimleyerek, balın içerisine koyun. Bir gün beklettiğiniz karışımdan, sabahları ve akşamları bir çorba kaşığı tüketin.

Görüldüğü gibi doğal yollardan müzminleşmiş olan öksürüğü kesmek oldukça kolay. Bunun yanı sıra alacağınız basit önlemlerle, siz de öksürüğünüzü kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için öncelikle bol miktarda su içmelisiniz. Su, solunum yollarındaki ve akciğerlerdeki salgıların akışkanlığını artırır, yapışkanlığını azaltır. Böylece oluşan balgamı daha rahat dışarıya atabilirsiniz. Ilık bir duş almanız ve bulunduğunuz ortamı nemlendirmeniz, mukus salgısını yumuşatacaktır. Boğazlarınızı pastil, ballı çay ya da bitki çaylarıyla yumuşatmanız, öksürüğün ve gıcığın geçmesini sağlar. Kuru öksürüğünüz varsa, mümkün olduğu kadar öksürmemeye ya da hafif öksürmeye çalışın. Solunum yollarınızın daha fazla tahriş olmasına engel olursunuz. Gerekiyorsa doktorunuzun önereceği öksürük ilaçlarını kullanmayı ihmal etmeyin. Evlerde bulunan akarlarla, tozlarla mücadele etmeyi deneyin. Yakıt olarak kullandığınız doğalgaz, kömür, gaz, odun gibi maddeler evde gaz oluşumuna neden olacağından, havalandırmaya önem vermeniz gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Öksürük Sebepleri Nelerdir?

Öksürük Sebepleri Nelerdir?

Öksürüğü Anında Ne Keser?

Öksürüğü Anında Ne Keser?

Haber Bülteni

Güncel

Öksürük Krizine Ne İyi Gelir?

Öksürük Krizine Ne İyi Gelir?

Güncel

Öksürük Nasıl Kesilir?

Öksürük Nasıl Kesilir?