Psikolojik Öksürük Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Psikolojik Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik Öksürük

Psikolojik öksürük, belirgin bir fiziksel neden olmaksızın kendiliğinden meydana gelen öksürük türüne verilen isimdir. Tıp literatüründe bu durum, psikojenik öksürük olarak tanımlanmaktadır. Bu sorun, kişinin boğazına herhangi bir şey takılmadan meydana gelir. Yani kişi, boğazına bir şey takılmış gibi hissedebilir ve öksürme isteği duyabilir. Ancak ortada fiziksel bir sorun bulunmamaktadır. Bu duruma rağmen hasta öksürmek isteyebilir. Psikolojik öksürüğün farkında olsa bile, kişi bu duruma hakim olamayabilir ve sürekli olarak öksürme ihtiyacı hissedebilir. Psikolojik öksürükte kişi, öksürmediği zaman kendisinde bir eksiklik ya da sorun varmış gibi hissedebilir ve öksürmek ile kendisini görevli kabul eder. Psikolojik öksürükte kişi, öksürmemek için kendisini tutmakta zorlanır çünkü bu durum bir refleks haline gelmiştir. Bu tür öksürük, alışkanlık öksürüğü ya da tik öksürüğü olarak da adlandırılmaktadır.

Tik Öksürüğü Neden Olur?

Psikolojik öksürüğün iki temel nedeni bulunmaktadır. Birincisi, kişinin duygusal anlamda bir sorun yaşamasından kaynaklanabilir. İkincisi ise, kişinin psikolojik rahatsızlıkları sebebiyle bu sorunla karşılaşması mümkündür. Her iki durumda da kişi zor durumda kaldığını düşünür ve öksürmeye başlar. Belirli bir süre sonra bu durum tik ya da alışkanlık haline gelir. Özellikle bu sorun, çocuklarda ve ergenlerde daha sık görülmektedir.

Psikolojik Öksürükte Erken Tanı

Psikolojik öksürük sorununun, psikojenik öksürük olarak bilindiğini belirtmiştik. Bu sorun ortaya çıkmadan önce, belirtileri olarak kabul edilen temel hastalıkların önüne geçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde psikolojik öksürük geri dönüşü zor bir duruma gelebilir. Bu nedenle uzman bir psikiyatr desteği gerekebilir. Kişi, doğrudan ya da dolaylı olarak yakalanmış olduğu psikolojik öksürük sorununa karşı bir an önce önlem almalıdır. Bu durum için erken tanı oldukça önemlidir. Tanı noktasında yapılacak birtakım incelemeler neticesinde teşhis konulması mümkündür. Bu teşhisin konulmasında ise alanında uzman kişilerin görev alması gerekmektedir.

Psikolojik öksürük sorununda erken tanının konulması, kişinin sağlığı için oldukça önemli bir husustur. Kişi, sosyal etkinliklerde zor durumda kalabilir ve sürekli olarak kendisini tutma çabasıyla bulunduğu ortama göre hareket etme sorunu yaşayabilir. Tüm bu sorunların yaşanmaması ve kişinin özgüvenini tekrar kazanabilmesi için bu soruna karşı önlem alınması oldukça önemlidir. Bunun için de erken tanı önemli bir yer tutmaktadır. Ancak bu sayede bu soruna karşı anlamlı bir adım atılmış olacaktır.

Psikolojik Öksürük Sorununa Karşı Alınacak Önlemler

Psikolojik öksürük sorunu yaşayan kişilerin yapması gereken ilk iş, bu sorun daha fazla ilerlemeden uzman bir doktora danışmaktır. Ancak bu sayede oluşabilecek diğer sorunlara karşı da önlem alınabilir. Psikolojik öksürük sorunu çok daha farklı bir boyuta ulaştığında ise mutlaka uzman bir psikiyatra gidilmesi gerekmektedir.

Psikolojik öksürük sorununun tedavi edilmesi için bazı öneriler bulunmaktadır:

  • Psikolojik destek almak
  • Stres yönetimi tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
  • Gevşeme egzersizleri yapmak
  • Nefes egzersizleri ve meditasyon
  • Düzenli fiziksel aktivite
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme
Bu adımlar, psikolojik öksürük sorununun üstesinden gelmede yardımcı olabilir. Ancak her durumda, bir sağlık profesyonelinin rehberliği altında hareket etmek en doğru yaklaşım olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Öksürük Sebepleri Nelerdir?

Öksürük Sebepleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Öksürük Nedir?

Öksürük Nedir?

1 Yaş Altı Bebeklerde Öksürük

1 Yaş Altı Bebeklerde Öksürük

Öksürük Şurubu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Öksürük Şurubu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

3 Aylık Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

3 Aylık Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Çocuklarda Öksürük İçin Bitkisel Tedavi

Çocuklarda Öksürük İçin Bitkisel Tedavi