Nöbet Şeklinde Gelen Öksürük Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Nöbet Şeklinde Gelen Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Nöbet Şeklinde Gelen Öksürük:

Nöbet şeklinde gelen öksürük, derin ve gürültülü bir soluk alma ile kesilen, arka arkaya gelen güçlü öksürüklerden oluşur. Bu tip öksürük, bronş mukozasının hasar gördüğü durumlarda ya da solunum yollarına yabancı cisimlerin kaçmasıyla ortaya çıkabilir. Ancak genellikle boğmaca hastalığında tipik olarak görülür. Boğmacanın kuluçka dönemi 5-15 gün arasında değişir ve hastalığın süresi genellikle 6-10 hafta kadardır. Klasik bir seyir izleyen vakalarda hastalık üç evre gösterir:

Başlangıç Evresi:

Hastalık burun akıntısı, iştahsızlık, kuru öksürük ve düşük ateş ile üst solunum yollarının basit bir enfeksiyonu şeklinde başlar. Ender olarak larenjit bu tabloya eklenir. Öksürük giderek artar ve özellikle geceleri tutar. 8-10. günlere doğru tipik iç çekme şeklinde nöbetler başlar. Bu evre 1-2 hafta sürer.

Öksürük Evresi:

Bu evre hastalığın en ağır safhasıdır. Öksürük boğmacaya özgü karakterini alır. Hasta beş, on ya da daha fazla üst üste kesik kesik boğulur gibi öksürür. Bunu takiben derin ve sesli bir soluk alır. Nöbetler halindeki öksürüğün sebebi balgam atamamasıdır. Öksürük nöbetinin sonunda derin iç çekmenin nedeni, artan oksijen ihtiyacı sebebiyle yarı kapalı larenksten birdenbire hava geçmesidir.

Nöbet Şeklinde Gelen Öksürük:

Öksürük nöbeti esnasında hasta morarır, kızarır, gözleri fırlar, dili dışarı çıkar ve boğulma hissi yüz ifadesinden okunur. Bazı zamanlarda birkaç nöbet birbirini izler ve hasta koyu ve yapışkan balgamı çıkardığında rahatlar. Çocuklarda genellikle öksürük nöbeti sonunda kusma olur. Nöbetle beraber terleme, baş ve boyundaki damarların şişmesi, küçük yaşlarda konvülziyon görülebilir. Burun kanaması ve gözaltı kanamaları meydana gelebilir. Boğmacalı hastanın göz alt kapağı şiştir. Öksürük nöbetleri basit vakalarda günde 5-10, ağır vakalarda ise 40 ya da daha fazla sayıda olabilir. Fazla hareket, heyecan, kapalı yerler ve çevre değişikliği gibi etkenler nöbetleri artırır. Öksürük nöbetlerinin daha fazla geceleri gelmesi karakteristiktir. Nöbet arasında hastanın genel durumu iyidir.

Bebeklerde nöbet sonunda sesli solunum genellikle olmaz. Hastalık öksürük, geçici solunum durması ve morarma nöbetleriyle seyreder. Erişkinlerde ve aşılı çocuklarda boğmaca hafif seyreder ve çoğu zaman klinik tablo inatçı bir öksürükten ileriye gitmez. Öksürük nöbeti balgam çıkana kadar devam eder. Boğmacanın bu evresi 2-6 hafta sürer.

Azalma Evresi:

İki hafta kadar süren bu evrede nöbet şeklinde gelen öksürük seyrekleşir, kusma azalır, iştah artar ve hasta göreceli olarak normale döner. Boğmacayı izleyen hafta ve aylarda araya giren basit enfeksiyonlar ile nöbet tekrarlanabilir.

Ekstra Bilgiler:

Boğmaca aşısı, çocukları bu hastalıktan korumak için son derece önemlidir. Aşı, boğmaca bakterisinin neden olduğu enfeksiyona karşı bağışıklık sağlar. Ayrıca, nöbet şeklinde gelen öksürüğün diğer olası nedenleri arasında astım, kronik bronşit ve gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) yer alabilir. Bu durumların her biri, uygun tıbbi değerlendirme ve tedavi gerektirir.

Öksürüğün nöbetler halinde gelmesi, hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve bu durumlarda bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir. Doğru teşhis ve tedavi, hastanın semptomlarını hafifletebilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ülfer

23 Temmuz 2024 Salı

Öksürük nöbetleri esnasında neden morarıyorum ve nefes almakta zorlanıyorum? Bu durumun boğmaca ile ilgisi olabilir mi? Çocuklarda yaşanan kusma ve terleme gibi belirtiler beni de etkileyebilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ülfer,

Öksürük nöbetleri esnasında morarıp nefes almakta zorlanman ciddi bir durum olabilir. Bu belirtiler boğmaca gibi solunum yolu hastalıklarıyla ilişkili olabilir, ancak kesin bir tanı koymak için bir doktora görünmen önemlidir. Boğmacada yoğun öksürük nöbetleri, nefes darlığı ve morarma gibi belirtiler görülebilir ve bu durumlar bazen yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Ayrıca, çocuklarda görülen kusma ve terleme gibi belirtiler yetişkinlerde de olabilir. En kısa zamanda bir sağlık profesyoneline başvurarak durumunu değerlendirmelerini ve gerekli tedaviyi önermelerini sađlamalısın. Sađlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uykuda Öksürük Nedenleri

Uykuda Öksürük Nedenleri

Haber Bülteni