Uykuda Öksürük Nedenleri
24 Temmuz 2024

Uykuda Öksürük Nedenleri

Uykuda Öksürük

Uykuda öksürük, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve özellikle kış aylarında daha belirgin hale gelen bir durumdur. Yaz aylarında ise genellikle alerjiye bağlı ya da soğuk algınlığı ile ilişkili olmayan problemlerin bir sonucu olabilir. Eğer uykuda öksürük sıkça tekrarlıyorsa ve gündüzleri belirgin bir öksürüğünüz yoksa, mutlaka zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Gündüz öksürük şikayeti olmayan ancak gece uykuda öksürük şikayeti bulunan kişilerde bu durum ciddi hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden doktora başvurarak gerekli muayene ve tahliller yapılmalı ve uykuda öksürüğün nedeni öğrenilmelidir.

Uykuda Öksürük Neden Olur?

  • Astım Hastalığı: Astım hastaları genellikle nefes darlığı şikayetleri ile öne çıkar. Ancak, astım hastalarının özellikle geceleri kuru öksürük problemi ile sık karşılaştıkları bilinmelidir. Astım hastaları gece yatmadan önce boğazlarını yumuşatacak bir şeyler tüketmelidir. Ayrıca, öksürüğün astıma bağlı olup olmadığını öğrenmek ve tedavi olmak için doktora başvurulması gerekmektedir.
  • Sinüzit: Sinüzit hastaları sürekli olarak tıkanık burun şikayetleri ile karşılaşır. Devamlı olarak burunda yaşanan tıkanıklık, uykuda öksürük oluşmasına neden olabilir. Sinüsler tıkandığında mukus boğazın arka kısmına doğru akarak rahatsız edici bir gıcıktan sorumlu olabilir. Bazen alerjiler de sinüzit oluşumuna neden olabilir. Bu durumda doktora danışarak alerji ilaçları veya burun spreyi kullanarak uykuda öksürük problemini sonlandırabilirsiniz.
  • Reflü: Reflü hastalığı da uykuda öksürüğe neden olan faktörler arasında yer alır. Yatarken mide asidi, hazımsızlık ve mide ekşimesine neden olabilir. Ayrıca, bazı durumlarda reflü akciğeri de etkileyebilir, bu da uykuda öksürük oluşmasına yol açar.
  • Demir Eksikliği: Vücutta bazı minerallerin eksik olması kronik öksürüğe neden olabilir. Demir eksikliği, boğazın arkasında şişlik oluşmasına neden olabilir. Bu şişlik, gıcıklık hissi yaratarak uykuda öksürüğün başlamasına sebebiyet verir.
  • İlaç Kullanımı: Yüksek tansiyon hastalarının kullandığı bazı ilaçlar kuru öksürük gibi yan etkilere neden olabilir. Çeşitli hastalıklardan dolayı kullandığınız ilaç sonrası uykuda öksürük problemiyle karşılaşıyorsanız, mutlaka doktora başvurarak bilgi vermeli ve ilacınızın değiştirilmesini talep etmelisiniz.
  • Sigara Kullanımı: Sigara kullanımı, akciğerleri olumsuz yönde etkileyerek normal zamanların yanı sıra uykuda öksürük oluşmasının en büyük nedenleri arasında yer alır.
  • Soğuk Algınlığı: Özellikle kış aylarında soğuk havaya maruz kalmak, soğuk algınlıklarına neden olabilir. Bu durum, özellikle gece öksürüklerine yol açabilir. Ilık bir şeyler içerek bu durumu en aza indirmek mümkündür.
  • Grip: Grip de kış aylarının belirgin hastalıklarındandır ve uykuda öksürüğe neden olan faktörler arasında yer alır. Sıcak bir ortamda kalarak ve ılık içecekler tüketerek uykuda öksürük problemlerine son verebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hasan Ali

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Gece yatarken boğazımda bir gıcıklanma hissediyorum ve sürekli öksürük tutuyor, acaba sinüzit mi yoksa astım mı olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hasan Ali,

Gece yatarken boğazında gıcıklanma ve sürekli öksürük yaşaman gerçekten rahatsız edici olabilir. Bu belirtiler, hem sinüzit hem de astım gibi farklı sağlık sorunlarının işareti olabilir. Sinüzit genellikle burun tıkanıklığı, yüz ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterirken, astım daha çok nefes darlığı, hışıltılı solunum ve öksürük ile karakterizedir. Ancak kesin bir teşhis koymak için bir doktora başvurman en doğrusu olacaktır. Doktor, belirtilerini değerlendirip gerekli testleri yaparak doğru teşhisi koyabilir ve uygun tedaviyi önerebilir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Öksürük Tedavisi

Öksürük Tedavisi

Öksürük Nasıl Geçer Evde

Öksürük Nasıl Geçer Evde

Haber Bülteni