Gece Öksürüğü Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Gece Öksürüğü Belirtileri ve Tedavisi

Gece Öksürüğü, Hasta olmamanıza ve bütün gün boyunca öksürük gibi bir probleminiz olmamasına rağmen, gece yatacağınız zaman birden sebepsizce başlayan öksürük nöbetlerini gece öksürüğü olarak adlandırabiliriz. Gece öksürüğü hem sizin gece sağlıklı bir uyku uyuyamamanıza sebep olarak uykusuz kalmanıza hem de yatağınızı paylaştığınız kişinin de rahat uyku uyuyamamasına sebep olur. Gece öksürüğünden kurtulmak hem sizin rahat bir uyku uyuyarak dinlenebilmenize hem de aile bireylerinin de geceleri daha rahat uyku uyuyabilmesine yardımcı olacaktır.

Gece Öksürüğü Sebepleri Nelerdir?
  • Astım: Astım hastalarının en belirgin şikâyetlerinden birisi yaşadıkları kuru öksürük sorunudur. Gece beliren öksürük sorununuzun astım kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza başvurmanız gerekir.
  • Sinüzit: Sinüzit sebebiyle sürekli olarak tıkalı olan bir burun, geceleri yaşanan öksürük sorununun sebebi olabilir. Sinüslerinizin tıkalı olması sebebiyle mukusun boğazın arka kısmına akması rahatsızlık veren bir gıcığa sebebiyet veriyor olabilir. Alerjinizin olması da sinüzitin sebebi olabilir. Doktorunuza danışarak rahatsızlığınız için doğru tedavi şeklini ve ilaçları belirleyebilirsiniz.
  • Reflü: Reflü hastalığı sebebiyle yattığınız zaman midenizdeki asit, mide ekşimesi ve hazımsızlığa sebebiyet veriyor ve bu durumun akciğerlerinizi etkilemesi ile de gece öksürüğüne yol açıyor olabilir.
  • Demir Eksikliği: Uygulamakta olduğunuz yanlış bir diyet programı nedeniyle yeteri kadar mineral alamıyor oluşunuz da gece öksürüğünün sebebi olabilir. Vücudunuzda uyguladığınız diyet, yetersiz beslenme veya herhangi başka bir sebep nedeniyle demir minerali eksikliği var ise boğazınızın arkasında oluşan şişlik ve gıcık şeklindeki öksürük bu durumun belirtisi olabilir.
  • İlaçlar: Özellikle yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi kuru öksürük olarak ortaya çıkabilir. Eğer geceleri beliren öksürüğünüzün sebebinin bu ilaçlar olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurarak şüphelerinizin haklı çıkması durumunda ilaçlarınızı değiştirebilirsiniz.
  • Soğuk algınlığı, sigara kullanımı ve grip de akciğer ve boğazda tahribata sebep oldukları için gece öksürüğünün sebepleri olabilirler.
Gece Öksürüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gece öksürüğünün tedavisi için, geceleri yatmadan önce içeceğiniz sıcak içecekler boğazdaki mukusun yumuşamasına yardımcı olacağı için özellikle bal ile bitki çayı içme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Başınızın arkasına birkaç yastık koyarak daha dik bir uyku pozisyonu sağlamanız da gece öksürüğünü yenmenizde size yardımcı olacaktır. Astım hastaları hariç kullanılabilir bir yöntem olarak yatmadan önce sıcak bir banyo gibi bir yolla buhar yardımıyla solunum yollarındaki kuruluktan kurtulmak sayılabilir. Öksürüğe alerjinizin sebebiyet verebiliyor olma ihtimaline karşı yatağınızı temiz tutun. Eğer 7 günden fazla bir süredir gece öksürüğü problemi ile yaşıyor iseniz artık doktora başvurmanızda fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ahad

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Gece yatacağım zaman aniden başlayan bu öksürük nöbetleri neden sadece gece oluyor ve gündüz herhangi bir sorun yaşamıyorum? Astımım olmadığını düşünüyorum ama yinede doktor kontrolüne gitmelimiyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ahad,

Gece yatarken başlayan öksürük nöbetleri birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. Astım olmadığını düşünüyor olsan da, gece öksürüğü astımın bir belirtisi olabilir. Ayrıca, reflü, sinüz enfeksiyonları veya toz akarlarına karşı alerjik reaksiyonlar da gece öksürüğüne neden olabilir.

Doktor kontrolüne gitmek, bu durumun nedenini kesin olarak belirlemek ve uygun tedaviyi almak için önemli olabilir. Sağlığınızı ihmal etmemenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Öksürük Tedavisi

Öksürük Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Öksürük Nedir?

Öksürük Nedir?

Öksürüğe İyi Gelen Şeyler?

Öksürüğe İyi Gelen Şeyler?

Boğaz Ağrısı ve Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı ve Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Yeşil Balgamlı Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Yeşil Balgamlı Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı Öksürük Yapar mı?

Geniz Akıntısı Öksürük Yapar mı?

Güncel

1 Yaş Altı Bebeklerde Öksürük

1 Yaş Altı Bebeklerde Öksürük

Güncel

Kuru Öksürük Nasıl Geçer

Kuru Öksürük Nasıl Geçer