Öksürük Otunun Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Öksürük Otunun Faydaları Nelerdir?

Öksürük Otu (Tussilago farfara)

Öksürük otu, öksürüğü gidermek için kullanılan, papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Tussilago farfara olarak da bilinen bu bitki, Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Amerika'da yaygın olarak yetişir. Eski dönemlerden itibaren öksürük tedavisinde, astım gibi akciğer hastalıklarında, deri rahatsızlıklarında ve gıda maddesi olarak kullanılmıştır. Medikal olarak bitkinin çiçek ve yaprakları taze ya da kurutulmuş olarak kullanılır. İçeriğinde tanen, müsilaj, pirolizidin alkaloidler, steroidler, flavonoidler ve triterpenler gibi çeşitli bileşenler bulunur. Saklama koşullarında ışık almaması gerekir. Bitkinin yapraklarından önce çiçekleri açar. 10-30 cm boyunda olan bitkide, uzun sapın üzerinde tek olarak açan sarı çiçekler bulunur. Yaprakları yeşil renkte, altları gri renkli ve kenarları dişlidir. Üst yüzeyi beyaz renkte, sık ve uzun tüylerle kaplıdır. Yere dökülen tohumlarıyla etrafa dağılır ve çoğalır. Çiçekler tam olarak açılmadan toplanarak, gölgede kurutulur. Yaprakları ise ilkbahar sonundan yaz başına kadar toplanarak, önce kıyılır ve gölgede kurutulur.

Öksürük Otunun Kullanıldığı Yerler ve Faydaları

Öksürük otunun içeriğinde bulunan az miktardaki pirolizidin alkaloidler antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ancak bu bileşenler kansere neden olabilir ve karaciğer için toksik etkilere sahiptir. Bu nedenle özel olarak yetiştirilmiş bitkiler kullanılmalıdır. Müsilaj polisakkaritler ise antienflamatuvar ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Yaprak ve çiçek kısımları tıbbi olarak kullanılır. Bitki, astım, bronşit, boğmaca gibi şikayetlerde, boğaz ve ağız iltihaplanmalarında, akut solunum enfeksiyonlarında, ses kısıklığında oral olarak kullanılır. Solunarak kullanımı göğüs hırıltısının ve öksürüğün geçmesini sağlar. Bitkinin kan sulandırıcı etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca antienflamatuvar, antioksidan ve sinir sistemini koruyan etkileri de belirlenmiştir. İçeriğinde bulunan tussilagon maddesi solunum sisteminde ve kalp ile dolaşım sistemini uyarıcı özelliklere sahiptir. Bu yüzden astım tedavisinde etkili bir bitkidir.
  • Bronşit, astım, boğmaca gibi hastalıkların belirtilerini azaltmakta kullanılır.
  • Akut solunum enfeksiyonlarında, ağız ve boğaz iltihaplanmalarında kullanılır.
  • Kan sulandırıcı etkisi vardır.
  • Ses kısıklığını tedavi eder.
  • Öksürüğün kesilmesinde ve göğüs hırıltısında tedavi edicidir.

Öksürük Otu Nasıl Kullanılır?

Öksürük otundan hazırlanacak çay, kaynar suda 1,5-2 gram otu 5-10 dakika kaynatarak hazırlanır. Çay gün içinde birkaç defa içilebilir. Çay olarak tüketilmediğinde, oral yolla alınabilir. Günlük olarak 4,5-6 gram tüketmek uygundur. Bu dozun aşılmaması gerekir.

Öksürük Otunun Yan Etkileri

Öksürük otunun toksik özellikleri nedeniyle oral yoldan alınması güvenli olmayabilir. Özel olarak yetiştirilen bazı varyasyonlarında pirolizidin alkaloidler bulunmadığından, bu bitkilerin kullanımı daha güvenli olacaktır. Üzerinde "pirolizidin alkaloid içermeyen" ibarelerin olduğu ürünler tercih edilmelidir. Hamile ve emziren kadınların tüketmemesi gerekmektedir. Bu bitkiye maruz kalan kişilerde karaciğer sirozu ve karaciğer büyümesi görülebilir. Siroz, karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı belirtileri vererek, karın bölgesinde sıvı birikimine neden olabilir. Bitkinin kullanımından birkaç hafta sonra, karaciğerde sertleşme ve büyüme görülebilir. Ayrıca, papatyagiller ailesinden olan bitkilere karşı alerjisi olan kişilerin kullanmaması gerekir. Alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarabilir. Fazla miktarda kullanılması, yüksek tansiyon ilaçlarını kullanan kişilerde etkileşime sebep olabilir. Mevcut karaciğer hastalıkları olan kişilerin hastalıklarının ağırlaşmasına neden olabilir. Ayrıca düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlarla da etkileşime girebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kanlı Balgama Yol Açan Nedenler

Kanlı Balgama Yol Açan Nedenler

Çoçuklarda Öksürük Ne İyi Gelir?

Çoçuklarda Öksürük Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Levopront Öksürük Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Levopront Öksürük Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Öksürük Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Öksürük Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şiddetli Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Geniz Akıntısı Öksürük Yapar mı?

Geniz Akıntısı Öksürük Yapar mı?